Trendy v stoličkách a kreslách na rok 2023. Povieme si, aká stolička si zaslúži navštíviť vašu domácnosť.

Je nábytok, ktorý má v našich domácnostiach nezastupiteľnú funkciu. Viete si predstaviť život bez stoličiek? Či tých v kuchyni, v jedálni, tých, ktoré máme za pracovným stolom alebo pripravené poruke, keby k nám zavítalo viac hostí? Stoličky a kreslá využívame denne, preto by sme si mali dať záležať nielen na našom pohodlí, ale aj na tom, ako budú v našich domácnostiach pôsobiť. Čo udávajú aktuálne trendy?

 

Poseďme si ako králi

Toto nie je len stolička. Je to vaša obľúbená stolička, pretože na nej radi pijete kávu, kŕmite dieťa, čítate knihu či vybavujete pracovné maily. Tomuto kreslu sa radšej zďaleka vyhýbajte! Je len moje! Aj nejako takto zvykneme uvažovať o našich obľúbených miestečkách v domácnosti. Nie každý potrebuje sedačku, aby si oddýchol alebo vybavil, čo potrebuje. Stolička je malý, no zato nenahraditeľný kus nábytku, ktorý nájdeme takmer v každej miestnosti v domácnosti. Môže byť k dispozícii v predsieni a poslúžiť pri obúvaní, v spálni poslúži na odkladanie oblečenia, v kuchyni a jedálni je jej funkcia jasná, no a v obývačke predstavuje stolička alebo kreslo extra miesto na sedenie. 

Či si na nej posedíte len pár minút, usadíte sem návštevu, alebo si na nej budete štrikovať, mala by byť výnimočne pohodlná a vniesť do miestnosti nápaditosť. Nemálo dôležité je nielen farebné prevedenie stoličky, ale aj jej tvar, materiálové prevedenie či kombinácia materiálov. Dizajnové stoličky môžu plniť aj dekoratívnu funkciu a oživiť každý nudný kútik. 





Aká stolička si zaslúži navštíviť vašu domácnosť?

Máte radšej čalúnené, drevené alebo plastové stoličky? Interiérový dizajn je otvorený všetkým druhom materiálov, aj ich kombináciám. A tak sa stane, že čalúnené kreslá nenájdeme len v obývačke, ale aj v jedálni či za pracovným stolom, kde nahrádzajú klasickú kancelársku stoličku. 

Ozdobne prešívané dizajnové kreslá, stoličky s nápadnými nožičkami, zaujímavo tvarované opierky chrbta či rúk môžu nielen skvelo vyzerať, ale určite aj poslúžiť pri relaxácii. Doplňte ich o konferenčné stolíky či taburetky a vychutnajte si chvíľu pre seba. Nábytok a dekorácie zohrávajú dôležitú úlohu pri dotváraní atmosféry domova, zvoľte si farby a materiály, ktoré majú na vašu náladu pozitívny vplyv. 

Či sa riadite trendmi, alebo ostávate verní vlastným pocitom, vždy je vhodné spoľahnúť sa na nadčasovosť nábytku. Ak si kúpite dizajnovú stoličku dnes a o dva roky zmeníte štýl domácnosti, mala by tam zapadnúť. Preto sa odporúča využívanie neutrálnych farieb, ako je biela, sivá, čierna, alebo naopak farieb, ktoré sú schopné vyvolať „vau“ efekt dnes aj o pár rokov. Výrazná ružová, bordová, tmavá zelená alebo modrá si na to trúfajú. Zavoláte si ich na pomoc?