Štýlové a moderné kvetináče: Akú úlohu zohrávajú v domácnosti?

Interiér môžete v súčasnosti ozdobiť mnohými štýlovými dekoráciami. Okrem klasiky vo forme fotorámčekov, obrazov či sviečok sú k dispozícii aj kvetináče, ktoré v domácnosti zastávajú rovno niekoľko úloh. Ktoré to sú a prečo by vám nemali chýbať?

drew-beamer-ehBB9G7qbss-unsplash

Štýlový a zároveň praktický kúsok

Dekorácie do interiéru by sme mohli deliť do dvoch základných skupín, a to na štýlové kúsky a praktické doplnky. Do prvej skupiny sa radia predmety určené len na skrášľovanie priestoru. V druhej sú zas výrobky, ktoré miestnosti nielenže dopĺňajú, ale taktiež zvyšujú jej funkčnosť. A práve sem patria kvetináče.

Kvetináče sú základným zariadením, ktoré sa nachádza snáď v každej domácnosti. Práve to je dôvod, prečo im často nevenujeme príliš veľa pozornosti. Je to však škoda, pretože interiér aj exteriér vedia rozžiariť, dodať mu hĺbku a podčiarknuť jeho jedinečnosť. Neveríte? Čítajte ďalej a zistite, aké všetky funkcie zastávajú a aký rozdiel dokážu urobiť.

 

Funkcie kvetináčov

Kvetináče môžu vo vašej domácnosti zastávať jednu alebo rovno niekoľko z týchto funkcií:

Miesto pre kvety a rastliny

Hlavnou úlohou kvetináčov je poskytnúť rastlinám miesto pre rast. Vďaka tomu ich môžete mať v akejkoľvek miestnosti v domácnosti bez toho, aby ste narušili jej dizajn nepekným a masívnym črepníkom určeným do záhrady alebo na dvor.

Rastliny v moderných kvetináčoch vedia zlepšiť náladu. Do priestoru totižto prinášajú kúsok z prírody a spájajú vás s exteriérom. Zároveň tiež pôsobia upokojujúco a ich zelené listy a stonky zmierňujú únavu očí.

Podčiarknutie interiérového štýlu

Správne zvolený kvetináč dokáže podčiarknuť akýkoľvek interiérový štýl prevládajúci vo vašej domácnosti. Pri jeho výbere si však dávajte pozor, aby ste siahli po farbe, tvare a veľkosti, ktorá bude s ostatným zariadením kompatibilná a nebude sa s ním biť. Len tak sa vyhnete nepríjemnému kontrastu vedúcemu k chaotickej a ťaživej atmosfére.

Pre lepšiu predstavu si uvedieme príklad. Do svetlého minimalistického štýlu je výbornou voľbou jednoduchý kvetináč v bielej, sivej alebo béžovej farbe. Ak túžite po hĺbke, staviť môžete aj na čiernu, no pracujte s ňou opatrne, aby nepôsobila agresívne.

Zvýraznenie niektorých častí interiéru

Zdá sa vám, že je kút obývačky tmavý alebo nevýrazný? Zaobstarajte si kvetináč na nožičkách, ktorý ho v sekunde rozžiari. Vhodnou alternatívou sú aj kúsky odeté do metalických odtieňov alebo modely s asymetrickými tvarmi.

Prázdny roh je výborným miestom aj pre závesné alebo nástenné kvetináče. Tie sa hodia hlavne na terasy a balkóny, no svoje miesto si nájdu aj na chodbe, v predsieni či dokonca v kuchyni.

 

Zakrytie nepekných častí miestnosti

Ak sa v niektorej z miestností nachádza napríklad prasklina na stene alebo kúsok odpadnutej omietky, kvetináče ju bez akýchkoľvek problémov zakryjú. Stačí si vybrať dostatočne veľké prevedenie, ktoré sa bude hodiť k ostatnému zariadeniu.

Pritiahnutie pozornosti

Masívne a výrazné kvetináče môžu v interiéri zastávať úlohu dominantného prvku, ktorý priláka všetky pohľady. To sa vám zíde napríklad vtedy, keď miestnosť pôsobí chladne a neosobne, alebo v situáciách, keď chcete odvrátiť pozornosť od nedokonalostí v inej časti miestnosti.

Stovky rôznych prevedení, ktoré si zamilujete

Kvetináče majú stovky rôznych veľkostí, farieb, vzorov a tvarov. Máte tak istotu, že nájdete kúsok ladiaci s ostatným zariadením a so zvoleným interiérovým štýlom. Pri výbere však nemyslite len na dizajn, ale taktiež na to, či je kvetináč vhodný pre vašu rastlinu. V príliš malej alebo naopak veľkej nádobe by sa jej nemuselo dariť.