Nápady na vianočné posteľné obliečky pre malých aj veľkých

Pri vianočnom zdobení domácnosti by ste okrem hlavných miestností ako je obývačka a kuchyňa nemali obchádzať ani tie ďalšie. Spálňa či detská izba sú priestormi, v ktorých budete taktiež tráviť veľa času. Aby ste sa v nich cítili čo najlepšie, nesmú im chýbať štýlové tematické dekorácie, medzi ktoré sa radia aj vianočné posteľné obliečky. Po akých kúskoch siahnuť tento rok? Prezrite si naše nápady.

tessa-rampersad-5toRIWF2GUY-unsplash

Minimalistické prevedenia, ktoré sa budú ľahko kombinovať

Ľahnite si do postele, zakryte sa mäkkým paplónom a nechajte sa unášať sladkými snami. Stačí si len vybrať pekné obliečky, ktoré budú ladiť s vašou výzdobou a podporia tak príjemnú domácu atmosféru.

Jednou z možností sú minimalistické obliečky, ktoré kombinujú jednu, maximálne dve farby spolu s jednoduchým vzorom vo forme vločiek, ihličia alebo stromčekov. Na rozdiel od rôznych potlačí nie sú tak výrazné. V interiéri sa preto nebudú zbytočne biť s ostatnými dekoráciami.

A pre aké farebné prevedenie sa rozhodnúť? Stávkou na istotu je červená, ktorá je jedným z najobľúbenejších vianočných odtieňov. Zlepšuje náladu, vyčaruje úsmev na tvári a postará sa o to, aby posteľ perfektne zapadla do sviatočne vyzdobeného priestoru.

Iným riešením je tmavozelená, ktorá je hneď po červenej ďalšou tradičnou vianočnou farbou. Tým, že pripomína zeleň, spája ľudí s prírodou a upokojuje. Zaručuje tak hlboký spánok a skvelý oddych počas celých sviatkov.

V prípade, že hľadáte niečo jemnejšie, poobzerajte sa po bielej, béžovej, sivej alebo striebornej, ktoré pripomínajú sneh. Ich nevýhodou je však to, že v miestnosti dokážu veľmi ľahko zaniknúť. Práve preto ich nezabudnite doplniť ďalšími dekoráciami v podobných odtieňoch.

 

Výrazné vzory lákajúce pozornosť

Vianoce sú obdobím, kedy môžete upustiť uzdu svojej fantázie a do interiéru zvoliť výrazné dekorácie lákajúce pohľady. To platí aj pre obliečky, ktoré budú skrášľovať spálňu alebo hosťovskú izbu. Kúsky s prepracovaným dizajnom stromčekov, vianočných vencov, sobov alebo čečiny urobia z postele dominantu. Tú si všimne každý hneď po tom, ako vojde do miestnosti.

Výhodou tohto typu obliečok je hlavne to, že ich nemusíte dopĺňať takmer žiadnymi ďalšími doplnkami. Samé o sebe sú totižto veľmi originálne. Iné dekoračné predmety by mohli zatieniť, prípadne s nimi kontrastovať a vytvoriť nepríjemnú napätú atmosféru.

Farebné prevedenie výrazných posteľných obliečok je rôzne. Spravidla sa stretnete s kombináciou viacerých vianočných odtieňov, ako napríklad červenej a zelenej alebo červenej a čiernej.

Hravé kúsky ako stvorené pre deti

Máte doma malé deti, ktoré sa už nevedia dočkať Vianoc? Oblečte im paplón a vankúš do hravých vianočných motívov. Najmenší členovia rodiny si zamilujú potlače perníkov, Santa Clausa či obľúbených rozprávkových postavičiek. Okrem toho sa im zapáčia aj vianočné posteľné obliečky v sýtych farbách, ktoré nezaniknú ani v spleti mnohých hračiek.

Pre rodičov, ktorí chcú, aby obliečky s deťmi rástli a mohli ich využívať aj keď budú staršie, sú najlepšou voľbou univerzálnejšie, no stále pekné vzory. K nim sa radia vianočné vločky, stromčeky alebo soby.

Nezabúdajte na ďalší textil

Vianočné posteľné obliečky nemusia byť jediným textilom v spálni, hosťovskej či detskej izbe. Príjemnú atmosféru ideálnu na spánok a oddych vytvorí aj teplý koberec. Ten umiestnite priamo k posteli, vďaka čomu sa ráno nebudete musieť postaviť hneď na studenú zem.

Celok skvelo doplnia aj dekoračné vankúše s vianočným motívom, mäkké prehozy, farebné deky či vianočné obrusy. Tie môžete položiť napríklad na príručný, kozmetický či dokonca nočný stolík.