Ako integrovať bytový textil do neoklasického interiéru

Starostlivo premyslená kombinácia klasických interiérových riešení a moderných technológií je jedným z hlavných trendov desaťročia. Odborníci z dekorstudio.sk odhaľujú tajomstvá výberu bytového textilu do harmonického interiéru v neoklasicistickom štýle.

Pár kompozícií v neoklasicistickom interiéri

Legendárny Andrea Palladio položil základy klasického štýlu: jednoduché línie sa spájajú v rytmickej harmónii; rovnomerné, symetrické prvky sa opakujú, vytvárajú jasnú štruktúru, rozširujú priestor.

Neoklasický dizajn si zachoval ideálne proporcie a princíp parity:

závesy rovnakej textúry, farby a strihu na oboch stranách okna;

  • koberec so symetrickým vzorom; dva rovnaké koberce alebo kobercové dráhy na oboch stranách postele;
  • obrusy a behúne s grafickým vzorom;
  • obliečky na vankúše, prikrývky, pohovky rovnakej farby alebo štruktúry.

Venujte pozornosť kobercom z kolekcií Valencia, Clasiko, Novel, Platin: klasické parametre, symetrické vzory, univerzálna škála farieb. Jednofarebné závesy z kolekcií blackout podporujú klasickú útulnosť; súpravy luxusných posteľných prikrývok a závesov do spálne; ozdobné závesy na priechodkách alebo rímsach skrytej inštalácie.

Neoklasicizmus vyzerá obzvlášť dobre v miestnostiach s vysokými stropmi a panoramatickými oknami: veľa prirodzeného svetla; je možné umiestniť spárované skupiny svietidiel, konzol, stoličiek. Krásu prirodzeného osvetlenia zdôrazňujú priesvitné závesy bez vzoru, so sotva viditeľnými pruhmi alebo s meandrovým vzorom v spodnej časti výrobku.

Paleta pastelových farieb

Základné farby neoklasicistického interiéru sú svetlé a vzdušné: odtiene bielej, svetlosivej, ecru, ružovej a čiernej perly, bledé poltóny ružovej, modrej, mentolovej. Dizajnéri vytvárajú monochromatické neoklasické interiéry: niekoľko poltónov rovnakej farby sa používa v rôznych textúrach, horizontálnych a vertikálnych dekoračných prvkoch.

Vhodné do neoklasicistického interiéru:

  • plyšové deky;
  • Zamatové prikrývky a obliečky na vankúše, na ozdobné vankúše;
  • akrylové poťahy na pohovky s tlačeným monochromatickým vzorom;
  • žakárové súpravy posteľnej bielizne.

V neoklasickom interiéri je povolené používať domáce textílie na akcenty na jednotlivých prvkoch miestnosti: – tmavošedé závesy; modré alebo bordové dekoračné vankúše; obrus z tmavej látky, doplnený bielou stopou.

Harmónia svetla a vizuálnej rytmickosti neoklasicizmu je nadčasová, takýto interiér zostáva relevantný po celé desaťročia.