Obrus z bavlny, polyesteru alebo teflónu – čo je lepšie?

Biele obrusy v historických sériách vyvolávajú u mnohých záchvaty homérskeho smiechu: skúste vyprať metre ručne tkanej hrubej ľanovej priadze z mastných omáčok. Bavlna rastie v ďalekom Egypte a Perzii, bavlnené obrusy sa tradovali ako rodinný poklad. V súčasnosti existujú desiatky možností pre obrusy vyrobené z prírodných tkanín, s vinylovým a teflónovým povlakom a úplne syntetické. V čom sa líšia?

Polyesterové obrusy

Vlákna sa získavajú doslova zo vzduchu – je to produkt spracovania plynu. Lacnosť vlákna nie je jedinou výhodou polyesteru. Tenké polyesterové obrusy vyzerajú dobre a sú odolné:

  • zahalené mäkkými záhybmi;
  • mať desiatky módnych odtieňov;
  • odliatok s lesklým leskom;
  • nevyhorieť na slnku;
  • nebojí sa vlhkosti a plesní;
  • hypoalergénne

Gastronomické obrusy sú optimálne pre rodinné reštaurácie, kaviarne, pizzérie a škôlky: polyesterové vlákna neabsorbujú molekuly tuku. Pranie je ekonomické: v práčke pri t 30º trvá pol hodiny, obrus schne za pár minút.

100% bavlna v obrusoch

Cenné sú pre nás aj prírodné látky: na výrobu elegantného bavlneného obrusu sa vynakladá veľa práce a prírodných zdrojov. Bavlna je príjemná na dotyk, krásne splýva a ľahko sa farbí do rôznych odtieňov.

Bavlnené tkaniny sa líšia spôsobom tkania a hustotou:

  • kaliko, batist, chintz, sponka sa používajú na tenké obrusy vo vidieckom štýle;
  • satén s hustotou 195-300 g / m² - základ tkaniny obyčajných obrusov s výšivkou a potlačou;
  • žakár je cenený pre svoje husté tkanie a vzory: nite vytvárajú obojstranný vzor na povrchu látky.

Bavlna absorbuje vlhkosť a tuk, prať na 60ºС, žehliť parou. Obrusy z prírodných tkanín sú vhodné na slávnostné jedlá, do úctyhodného hotela, reštaurácie či cukrárne.

Obrusy vyrobené zo zmesi bavlny a syntetiky

Pridanie syntetických vlákien do tkaniny predlžuje životnosť obrusu a zlepšuje jeho prevádzkové vlastnosti. Kombinácia bavlny a polyesteru dodáva plátnu dodatočnú pružnosť, diskrétny lesk a odolnosť proti opotrebovaniu. Takéto obrusy sa ľahšie umývajú a sušia.

Teflónové obrusy

Základom je polyester alebo bavlna, na ktorú je nanesená tenká vrstva teflónu. Teflón chráni látku pred prenikaním molekúl vody a tuku medzi vlákna.

Ak sa káva vyleje na obyčajný obrus, časť tekutiny skončí na stole, je nevyhnutné urgentné generálne čistenie celého priestoru podávania. Kvapalina na teflónovom obruse sa v okamihu odstráni jednoduchým obrúskom. Teflónové obrusy sú spásou pre rodičov, starších ľudí, čašníkov, pracovníkov stravovacích služieb.