Moderné koberce: ako si vybrať dokonalý tvar

Dizajn a farba podlahovej krytiny sú druhoradým kritériom pri hľadaní koberca do akéhokoľvek typu priestorov. Bezpečnosť a harmónia sú prioritou. Nové technológie umožňujú vyrábať moderné koberce akéhokoľvek tvaru a veľkosti – od Guinessovej knihy rekordov oceneného iránskeho koberca v mešite Abu Dhabi s rozlohou 5 630 m² až po detské koberce v tvare rozprávkových postavičiek. Ako si vybrať optimálny tvar koberca?

Prečo je tvar koberca dôležitý?

Výškový rozsah moderných náterov je 3-22 mm. Chyba pri výbere tvaru a veľkosti koberca narúša logistiku priestoru: existuje podvedomá túžba obísť prekážku, vždy existuje riziko zakopnutia o vysoký okraj.

Koberce správneho tvaru a veľkosti zónujú miestnosť, znižujú hladinu hluku a udržujú teplo. Moderné koberce sa vyznačujú rôznymi motívmi: vintage, kvetinové, etnické, abstrakcie. Tvar koberca by mal ladiť so vzorom, vytvárať zvláštny rytmus a náladu.

Obdĺžnikové moderné koberce

Najbežnejšia možnosť dekorácie, zvukovej a tepelnej izolácie podlahy: väčšina obytných a komerčných priestorov má obdĺžnikový tvar. Pomer šírky a dĺžky obdĺžnikového koberca priamo závisí od veľkosti a konfigurácie miestnosti, usporiadania skriňového nábytku a mäkkej skupiny. V pracovni alebo hlavnej spálni so stenami dlhšími ako 5 m namiesto koberca zvoľte do priestoru pod šéfovým stolom alebo posteľou koberec dlhý až 3 m.

Základné pravidlá pre výber obdĺžnikového koberca:

  • bezpečná vzdialenosť od stien najmenej 40 cm;
  • predná časť sedacích súprav a kresiel prekrýva okraj koberca minimálne o 15 cm.

Úzke kobercové dráhy sú typom obdĺžnikového koberca, ich hlavným účelom je udávať smer pohybu a znižovať hladinu hluku. Pre bezpečnosť sa tvar koberca ideálne zhoduje s rozmermi chodby; podlaha je úplne uzavretá, dokonca aj vo dverách.

Štvorcové moderné koberce

Ideálne pre štvorcové miestnosti: hala, zimná záhrada, herná knižnica. Bezpečnostné pravidlá sú nezmenené: vzdialenosť od steny je 40+ cm Uprednostnite výrobok so šachovnicovým vzorom, arabskými motívmi, grafickým vzorom, sústrednými kruhmi.

Okrúhle moderné koberce

Okrúhle koberce nevyplnia miestnosť úplne, je to akcent častejšie pod stoličkou alebo stolom.

Okrúhle koberce vyzerajú skvele:

  • v rokovacom priestore kancelárií a obytných miestností;
  • vo vhodnej časti módneho butiku;
  • pod okrúhlym stolom v reštaurácii alebo na terase vidieckeho domu;
  • pod Voltairovou stoličkou knižnice, kúpeľný banket, detský vigvam.

Oválne moderné koberce

Elegantná alternatíva k brutálnemu obdĺžniku je celkom vhodná v obývacích izbách, jedálňach, kancelárskych čakárňach. V kombinácii s jedálenskou súpravou pozostávajúcou z oválneho stola a vysokých stoličiek je pre bezpečnosť hostí vzdialenosť od okraja dosky stola 90+ cm.

Neštandardné formy kobercov

Hrajú hlavne úlohu prízvuku, zónujú priestory, sú celkom vhodné vo flexibilnej kancelárii, hoteli, škôlke. V móde sú hladké krivky, bionické motívy, hračkárske koberce s rôznou výškou vlasu.