Ozdobte si svoju domácnosť jedinečnými vianočnými dekoráciami

Dôležitou súčasťou celých vianočných sviatkov je štýlová výzdoba. Tá interiér nielenže skrášľuje, ale taktiež v ňom vytvára príjemnú rodinnú atmosféru a prináša doň pravé teplo domova. Ešte stále ste sa nerozhodli, ako budete dekorovať svoju domácnosť? Pripravili sme si pre vás zopár tipov, ktorými sa môžete inšpirovať.

donna-spearman-paSqTlm3DsA-unsplash

Zeleň symbolizujúca pokoj

Medzi základné vianočné dekorácie, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti, sa radí zeleň. Tá môže byť umelá aj živá. Prvá možnosť má výhodu v tom, že vám vydrží dlhé roky, pričom vyzerá takmer na nerozoznanie od tej skutočnej. Plus, má nejaký tvar. Zelené vetvičky sú napríklad vo forme venca alebo girlandy

Niektoré kúsky zelene sú čisté, takže si ich viete ozdobiť sami podľa svojich predstáv. Iné sú dekorované bielou farbou naznačujúcou sneh, šiškami alebo vianočnými guľami. Po kúpe tak s nimi nebudete mať žiadne starosti.

Zelená dekorácia symbolizuje pokoj, harmóniu a dobrú náladu. Dopĺňa majestátny stromček a do interiéru prináša kúsok z prírody. Okrem toho vypĺňa prázdny priestor, takže daná miestnosť nepôsobí stroho a smutne.

A kam zeleň položiť? To sa odvíja čisto od vás. Veniec však môžete zavesiť na dvere alebo umiestniť na konferenčný stolík, kde priláka všetky pohľady. Girlanda sa zas bude perfektne vynímať na poličke, regáli, krbovej rímse či dokonca na jedálenskom stole.

 

Dekorácie na stromček hrajúce rôznymi farbami

Vianočný stromček podporí vianočnú atmosféru len vtedy, keď ho skrášlite peknými ozdobami. Na jednotlivé vetvičky zaveste vianočné gule, škriatkov, sobov či rôzne iné postavičky. Následne sú vhodné aj girlandy, stuhy, mašle a svetielka, vďaka ktorým celok nezanikne ani po tom, ako sa v dome vypnú všetky svetlá.

Pri dekorovaní stromčeka sa môžete rozhodnúť pre jednu z dvoch alternatív:

  • Jednofarebný stromček – trend, ktorý prevláda posledné roky. Tým, že sú dekorácie odeté do jednej farby, je stromček nadčasový a minimalistický. Ľahko sa kombinuje s inými doplnkami a zariadením.
  • Viacfarebný stromček – klasika, ktorá nikdy neomrzí. Na vetvičkách sa nachádzajú vianočné dekorácie rôznych farieb, tvarov a dizajnov. Výsledok pôsobí výrazne a kontrastuje s okolím.

Škriatkovia, ktorí vás prenesú do rozprávky

Vianočných škriatkov si zamilujete na prvý pohľad. Menší sú vhodní na stôl, poličku alebo príručný stolík. Tí väčší vám zas skrášlia okolie stromčeka alebo krbu. Prípadne vyplnia prázdny roh. Niektorí majú tiež špeciálne osvetlenie, vďaka ktorému ich bude vidno aj po zotmení.

Štýlové mikulášske čižmy na zavesenie

Do veľkých farebných čižiem môžete vložiť mikulášsku nádielku a zavesiť ich napríklad na krbovú rímsu, kde budú všetkým na očiach. Okrem toho však výborne vyniknú aj zavesené na parapete alebo poličke či položené pod stromčekom. 

Menšie nenaplnené čižmičky si zas nájdu svoje miesto na samotnom stromčeku, kde doplnia vianočné gule a ďalšie dekorácie.

 

Detaily, ktoré povýšia stolovanie o úroveň vyššie

Počas Vianoc si spolu s rodinou niekoľkokrát zasadnete za jedálenský stôl, aby ste si mohli užiť chutné pokrmy. Práve preto pri vyzdobovaní nesmiete zabúdať ani na maličkosti, ktoré skrášlia sviatočné prestieranie.

Základom celého stola je jedno alebo viacfarebný vianočný obrus, ktorý bude ladiť s ostatnou výzdobou. Ten následne doplňte elegantným behúňom alebo priesvitnou organzou, tematickými obrúskami a v prípade potrieb aj špeciálnymi podložkami určenými na položenie priamo pod tanier.

Samotné taniere môžu byť jednoduché, aby sa s celkom zbytočne nebili. To isté platí aj o príbore, ktorý zvýrazníte vianočným obalom. A ak sa vám to zdá stále málo, stavte aj na hravé návleky na stoličky. Tie budú mať úspech hlavne u najmenších členov rodiny.