Farby a ich vplyv na náladu interiéru

Psychológia farieb je povinným prvkom projektu interiérového dizajnu. Základné farby závesov, prehozov /prikrývok, poťahov na sedaciu súpravu či kobercov dokážu zvýšiť efektivitu či upokojiť.

Biela

Univerzálne pozadie pre akékoľvek odtiene textílií a dekorácie. Biela vizuálne zväčšuje priestor, znižuje riziko agorafóbie.

Profesionálna paleta dizajnérov má desať odtieňov bielej, z ktorých každý má svoju vlastnú náladu:

  • snehovo biela zdôrazňuje čistotu miestnosti, podvedome sa človek upokojuje – je tu bezpečne;
  • mliečna – tlmená, mäkká, upokojujúca;
  • krémová – dokonale funguje na kontraste, nastavuje rovnomerný rytmus interiéru;
  • slonovina – jemný žltkastý podtón podporuje dlhý odpočinok.

Čierna

Dráma, nekonečno, hĺbka. Prebytok čiernej naznačuje pochmúrne myšlienky, mix s rôznymi odtieňmi vytvára 3D efekt. Čierna sa aktívne používa v štýle art deco a neoklasicizmu na kontrastovanie textílií a dekoračných prvkov s farbami drahých kovov alebo s bielou.

Šedá

Neutrálna achromatická je brutálna, romantická, ponurá, vzdušná. Sivá monochrómia v miestnosti naznačuje nudu, v kombinácii s bielou rozširuje priestor, s akcentmi červenej či oranžovej dodáva energiu.

Fialová a jej odtiene

Dekoratéri používajú neuveriteľnú škálu fialových, vínových a bobuľových farieb, aby dali miestnosti osobitný štatút. Farba cisárov vás núti sústrediť sa, zlepšuje pamäť. Nadbytok fialovej je znakom depresie.

Červená

Energia a agresivita sú hlavné nálady. V takejto miestnosti človek pociťuje nával adrenalínu, pretože vo svete zvierat je červená znakom nebezpečenstva, pripravenosti zasiahnuť ako prvý. Vianočné energetické interiéry miešajú červenú s bielou a zelenou.

Žltá a oranžová

Vizuálny energizér, zrýchľuje prácu, aktivuje záujem detí o hru. Svetložlté odtiene pripomínajú slnko, napĺňajú miestnosť pocitom šťastia. Šťavnatý pomaranč prebúdza chuť do jedla.

Modrá

Komfort a dynamika; odtiene mora vytvárajú v spálni upokojujúcu atmosféru. Modré akcenty zvyšujú produktivitu a túžbu pohybovať sa, často sa používajú do priechodných miestností.

Zelená

Rovnováha, harmónia, evolúcia, vývoj, rast. Zelenú aktívne využívajú lekári a finančníci, vytvára pozitívnu náladu a znižuje stres.

Pri výbere interiérovej palety dizajnér berie do úvahy rozmery a funkčný účel miestnosti. Dôležité zdroje svetla – rovnaký odtieň pri rôznom osvetlení môže zmeniť emocionálny náboj.