Ako si vybrať posteľné prestieradlo

Štandardom pre kvalitný spánok sa stali vysoké ortopedické matrace v spálňach, ktoré však spôsobujú veľa starostí pri výbere a ukladaní prestieradiel. Namiesto klasických plachiet z hodvábu alebo bavlny skúste použiť posteľné prestieradlo s gumičkou, je to naozaj pohodlné.

Výhody prestieradla s gumičkou

Počas spánku človek zmení polohu tela mnohokrát. Plachty sú zložené do zväzkov, objavujú sa veľké záhyby, ktoré spôsobujú nepohodlie, narúšajú normálny krvný obeh a dráždia pokožku.

Posteľné prestieradlo s gumičkou poskytuje pohodlie, je multifunkčná:

  • spoľahlivá fixácia látky na povrchu matraca;
  • žiadne vrásky a nepohodlie;
  • plachty vždy vyzerajú úhľadne, minimálny čas ráno na ustlanie postele;
  • možno použiť ako hlavné prestieradlo alebo prídavný topper;
  • pri starostlivosti o deti alebo chorých spoľahlivo fixuje nepremokavú medzivrstvu alebo matrac proti preležaninám.

Najvhodnejším modelom je obdĺžnikový kus látky bez stredového švu, po obvode ktorého je vložený silný elastický pás. Vlastnosti produktu: a) ťažko žehliteľné; c) nemožno prať pri vysokých teplotách, guma stráca elasticitu.

Prestieradlá s gumičkou: veľa výhod pre vás

Jersey je typ úpletu, dobre sa naťahuje do všetkých strán, rýchlo nadobúda svoj pôvodný tvar, nemusí sa žehliť. Na výrobu sa používajú prírodné bavlnené a bambusové vlákna, umelé viskózové vlákna z celulózy alebo syntetické nite. Prestieradlo pevne prilieha k povrchu matraca, nekrčí sa, nekĺže.

  • Satén - 100% bavlna vysokej hustoty 140-170 g/m², hygroskopický materiál odolný voči opotrebovaniu.
  • Froté zo zmesi bavlny a polyesteru vytvára príjemnú mikroklímu, nevyžaduje žehlenie.

Ako si vybrať veľkosť prestieradla s gumičkou

Silná fixácia a šírka záhybu na spodnej časti matraca závisí od jeho rozmerov - čím väčší matrac, tým väčšie zaťaženie okrajov, tým väčšia plocha látky je potrebná na uchytenie gumy. Pre presný výpočet je potrebné zmerať dĺžku, šírku a výšku matraca.

Kalkulácia. K výške a šírke matraca pripočítame dvojnásobok ukazovateľa výšky a dvakrát 10-20 cm pre spodnú fixačnú časť. V detských posteliach stačí 10 cm látky pod matracom, v king size modeloch do 20-25.

Príklad: matrac 90x200x20, na ohýbanie je potrebný 15 cm Šírka 90 + (20+20) + (15+15) = 160 cm Dĺžka 200 + 40 +30 = 270 cm.