Ako si vybrať posteľnú bielizeň? Poradíme vám

Posteľná bielizeň je základným vybavením, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej domácnosti. Jeho úlohou je nielen skrášľovať posteľ, ale taktiež chrániť vankúše a prikrývky pred opotrebovaním. Pri výbere je preto okrem dizajnu dôležité sledovať aj ďalšie detaily, ako napríklad materiál alebo rozmery. Na čo ďalšie ešte myslieť? Poradíme vám.

jason-abdilla-0eyTKhre-cQ-unsplash

Vhodný materiál

Materiál je kľúčovým parametrom, ktorý dopredu naznačuje, aký komfort vám obliečky poskytnú a ako dlho vydržia. V súčasnosti je k dispozícii hneď niekoľko možností, pričom k tým najpopulárnejším sa radia:

  • Bavlnené obliečky – klasika, ktorá nikdy neomrzí. Charakteristická je tým, že je príjemná na dotyk. Plusom je tiež skutočnosť, že sa ľahko farbí, takže ju nájdete v mnohých jedno aj viacfarebných prevedeniach. Obliečky z bavlny sú priedušné, mäkké a výborne sa pod nimi spí. Majú vysokú úroveň znášanlivosti voči praniu a sušeniu, pričom si po dlhú dobu zachovávajú tvar aj farbu. Ich menšou nevýhodou je to, že sa veľmi krčia. Po každom praní ich budete musieť žehliť.
  • Krepové obliečky – známe sú tým, že v pravidelných pruhoch kombinujú zvrásnenú a hladkú časť, čo z nich robí zaujímavý kúsok. Sú mäkké, priedušné a príjemné na dotyk. Na rozdiel od bavlnených obliečok ich po praní nemusíte žehliť. Ušetria vám tak veľa času aj energie.
  • Flanelové a mikroflanelové obliečky – ideálne sú hlavne na chladné zimné obdobie, pretože dokážu perfektne zahriať. Známe sú tým, že sú mäkké, hebké a jemné. Nechýba im ani skvelá savosť a vysoká odolnosť. Vydržia vám tak roky pravidelného používania.
  • Saténové obliečky – patria medzi jedny z najluxusnejších na trhu. Ich povrch je hladký a lesklý. K dispozícii sú spravidla dva typy – polyesterové a bavlnené. Prvá možnosť je známa tým, že telo po ľahnutí do postele mierne chladí. Výborná je preto najmä počas teplých ročných období. Na druhej strane, bavlnené saténové obliečky skvelo hrejú. Sú tak ako stvorené na zimu.

 

Praktický spôsob zapínania

Posteľnú bielizeň môžeme deliť aj podľa spôsobu zapínania, a to na:

  • Gombíky – dnes sa využívajú menej a čoraz častejšie ich nahrádza praktickejší zips. Mnohí však na ne nedajú dopustiť hlavne kvôli tomu, že sú ozdobou obliečok. Môžu mať totižto rôzne zaujímavé tvary.
  • Zips – minimalistický spôsob zapínania, ktorý poteší tým, že sa ľahko používa a nijako neovplyvňuje dizajn obliečok.
  • Vrecká – po tom, ako do obliečok vložíte paplón alebo vankúš, ich len stačí ohnúť a máte hotovo. Aj v tomto prípade platí, že zapínanie nie je viditeľné, takže nenarúša dizajn výrobku.
  • Patenty a cvočky – vyrábajú sa v mnohých tvaroch, farbách a dizajnoch. Ich zapínanie a odopínanie je rýchle, vďaka čomu sa veľmi jednoducho používajú. Najčastejšie sa s nimi stretnete pri krepovej bielizni.

Správne rozmery

Rozmery posteľnej bielizne netreba brať na ľahkú váhu. Príliš veľké obliečky vám budú pri spaní zavadzať a do veľmi malých nevložíte vankúš ani prikrývku. Pred nákupom si preto vždy skontrolujte, aké rozmery približne hľadáte. Celý proces si tým zjednodušíte.

Bežná veľkosť obliečok na jednolôžko predstavuje:

Následne existujú aj tzv. francúzske obliečky s rozmermi 200 x 200 cm, 200 x 220 cm alebo 200 x 240 cm.

 

Štýlový dizajn

V neposlednom rade nezabúdajte ani na dizajn posteľnej bielizne, ktorý by mal ladiť so zariadením v miestnosti a prevládajúcim štýlom bývania. Vybrať si môžete nadčasové jednofarebné kúsky alebo výrazné vzory a potlače, ktoré si zamilujú aj deti.

Farebné prevedenie obliečok môžete voliť aj podľa ročného obdobia. Na jar a v lete sú výbornou alternatívou svetlé farby ako zelená, modrá, biela, ružová, žltá či oranžová. Na jeseň a v zime si zas oddýchnete pod sivými, čiernymi, fialovými a hnedými obliečkami.