Aké látky na závesy sú relevantné v roku 2023

Výrobcovia interiérového textilu každoročne aktualizujú svoje katalógy. Zohľadňujú sa všetky nové technológie, šetrnosť k životnému prostrediu, bezpečnosť, trendové odtiene odporúčané inštitútom farieb Pantone a módne smery dizajnu. V katalógu Dekorstudio nájdete závesy do detskej izby, obývačky, spálne, kancelárie, reštaurácie či záhradného altánku. Aké látky zdôraznia štýl interiéru v roku 2023?

Kovový vzor

Zlaté línie kolekcií GLAMMY, Scandinavia Lagune, AGNES, VIKTORIA vytvárajú 3D efekt a trblietajú sa pod umelým osvetlením. V móde je veľký vzor tenkých kovových línií. Aktuálne zlomené zlaté švy kintsuga: japonská filozofia nekonečnej premeny sveta, kedy je lepený pohár so zlatými švami krajší ako celý.

Zatemňovacie závesy

K syntéze melatonínu dochádza v tme. Jednoduché riešenie blokuje slnečné žiarenie o 90 – 100 % pri sledovaní videí alebo spánku. Zatemňovacie závesy sú vyrobené z 2-3 vrstiev látky alebo využívajú moderné materiály s vysokou hustotou nití.

Katalógy Dekorstudio, pridelené v samostatnej sekcii, zatemňovacie závesy sú antistresové a funkčné pre rôzne interiéry:

  • spálne, hotelové izby;
  • konferenčné sály s premietacím zariadením;
  • kancelárske zasadacie miestnosti;
  • divadlá, koncertné sály, galérie.

Zatemňovacie závesy šetria energiu a ovládajú klimatizáciu:

  • v lete tkanina odráža slnečné lúče, znižuje teplotu o 2-7%, klimatizácia sa používa menej často;
  • v zime závesy udržujú teplo vo vnútri miestnosti, zvyšujú teplotu o 1-3%, šetria náklady na vykurovanie.

Ľan a etamín v dizajne panoramatických okien

Panoramatické zasklenie niekedy spôsobuje nepohodlie: v interiéri sa ľudia cítia ako v akváriu a potrebujú dodatočné súkromie. Na záchranu prichádzajú priesvitné závesy vyrobené z prírodného ľanu alebo jeho syntetického hypoalergénneho analógu etamínu:

  • cez deň závesy prepúšťajú svetlo, štiepia slnečné lúče, zabraňujú prenikaniu UV žiarenia o 40-60%;
  • bez zapnutého zdroja svetla vo vnútri miestnosti nie je interiér a obyvatelia domu viditeľní pre susedov a okoloidúcich.

Ľahké tkaniny vytvárajú pocit beztiaže, miestnosť je naplnená jemným rozptýleným svetlom a vytvára sa príjemná atmosféra.

Zamat, velúr a fukra

Textúrované tkaniny sú opäť v móde. Obyčajný zamat a fuchsiová s ornamentom textúry MUSA, AGNES, BLANCA, ELEN, DAVOS, GINKO ladia s klasickým interiérom obývačiek, reštaurácií, hotelových vestibulov, miestností pre zbierky, knižníc, fotosalónov a módnych butikov.

Venujte pozornosť časti katalógu, v ktorej je ľahké zostaviť textílie pre obývaciu izbu alebo spálňu za minútu: látky a vzory závesov, posteľných prikrývok a vankúšov tvoria jednu súpravu. Moderné látky na záclony sa nekrčia, odpudzujú prach, schnú po vypraní v priebehu niekoľkých minút.