5 tipov, ako si zariadiť kuchyňu v modernom štýle

Čaká vás zariaďovanie novej kuchyne alebo rekonštrukcia tej starej a premýšľate, aký štýl by v nej mal prevládať? Ideálnou voľbou je moderný, ktorý v sebe spája nadčasový dizajn a praktické funkcie. Čím je tento štýl ešte charakteristický a ako ho môžete zakomponovať do svojej kuchyne?

dekorstudio_5_tipov_na_zariadenie_kuchyne

Ako vyzerá moderný štýl?

Na rozdiel od iných interiérových štýlov, moderný nemá striktné a presne vymedzené pravidlá, vďaka čomu si ho viete prispôsobiť presne podľa svojich predstáv. Je však charakteristický niekoľkými znakmi:

  • V moderných interiéroch spravidla prevládajú nadčasové a univerzálne farby, ako biela, čierna, sivá alebo béžová. Tie sa môžu navzájom kombinovať tón v tóne, prípadne pomocou nich viete vytvoriť zaujímavý a výrazný kontrast.
  • Počet doplnkov je v modernom štýle minimálny. Priestory sú vďaka tomu vzdušné a príjemné.
  • Doplnky, ktoré sa využívajú v modernom štýle, by mali mať vždy nejakú funkciu, aby v miestnosti len zbytočne nezaberali dôležité miesto.
  • Moderné priestory pracujú s veľkým množstvom prirodzeného svetla, preto sa vyhnite nákupu ťažkých závesov. Namiesto nich sa radšej poobzerajte po vzdušných záclonách.
  • V moderných interiéroch prevládajú predovšetkým prírodné materiály, ako napríklad drevo, ratan alebo kameň. Ak sa vám však žiada, môžete ich v menšom množstve doplniť aj tými umelými.

Stavte na nadčasové farby

Ako sme spomenuli, v modernom štýle prevládajú skôr univerzálne a nadčasové farby. Ktoré z nich však vybrať? Do malej kuchyne určite zvoľte svetlé odtiene. Tie ju opticky zväčšia a zabránia tomu, že bude pôsobiť preplnene.

Na druhej strane, do veľkých kuchýň sa nebojte zakomponovať aj hnedú, čiernu alebo tmavofialovú. Tie do nej prinesú hĺbku a postarajú sa o to, aby nevyzerala chladne a neosobne.

Myslite na praktickosť zariadenia

Každý kúsok zariadenia, ktorý zvolíte do svojej kuchyne, by mal mať nejakú funkciu. V inom prípade vám môže pri varení, pečení alebo jedení pokrmov iba zavadzať

Pred kúpou daného výrobku preto popremýšľajte, aké sú jeho vlastnosti a či ich skutočne aj využijete. Ak nie, zaobstarajte si namiesto neho niečo iné alebo nechajte priestor zatiaľ voľný.

Nábytok sa nebojte zavesiť

Nábytok nachádzajúci sa v priestore nemusíte len položiť na zem. Skrinky alebo regály pokojne zaveste a postarajte sa tak o vzdušnejšiu atmosféru. Toto riešenie je ideálne do akejkoľvek kuchyne, no najlepšie sa hodí do tej malej, kde nie je miesta nazvyš.

Ak zariadenie nechcete vešať na stenu, no túžite po tom, aby priestor pôsobil otvorene, vyberte si prevedenia na nožičkách. Tie sa postarajú o optické zväčšenie interiéru a zároveň ho štýlovo doplnia.

Počet doplnkov znížte na minimum

Okrem základného zariadenia vo forme jedálenského stola, stoličiek a skriniek, budete mať v kuchyni aj rôzne doplnky. Zbytočne to však s nimi nepreháňajte a pri ich výbere dbajte na to, aby mali praktické funkcie.

Do kuchyne si môžete zaobstarať napríklad nádoby, košíky, stojany, organizéry, misy, podložky, obrusy, behúne a ďalší textil. Následne porozmýšľajte aj nad bylinkami v pekných črepníkoch, ktoré do interiéru prinesú život.

Spotrebiče zabudujte

Moderný štýl si zakladá na čistých líniách, symetrii a poriadku. Jednotlivé spotrebiče, ako je napríklad rúra, mikrovlnka alebo chladnička, je preto dobré zabudovať a nechať splynúť s celkom.

Spotrebiče môžete zabudovať úplne, to znamená, že zakryjete aj ich prednú časť, alebo len sčasti. Prvá alternatíva sa zvyčajne používa pri umývačkách a chladničkách. Druhá zas pri rúrach a mikrovlnkách, ktoré disponujú priehľadnými dvierkami na sledovanie pokrmov.