Jar v našej záhrade. Údržba a čistenie záhradného nábytku a textílií

Príjemná teplá jar je ideálnym obdobím na čistenie a upratovanie záhrady, triedenie nepotrebných vecí a na údržbu a prípravu záhradného nábytku na leto. Plánujete nasledujúce mesiace stráviť oddychom na hojdačkách, lavičkách alebo v kreslách, no neviete, ako sa o ne správne postarať? Inšpirujte sa našimi radami.

reed-naliboff-TQ4T39d5vRM-unsplash

Všeobecné pravidlá pre všetky materiály

S údržbou a čistením záhradného nábytku sa spája niekoľko všeobecných pravidiel, ktoré platia pre všetky druhy materiálov. Sú to:

  • Kreslá, sedačky, hojdacie siete, ležadlá a ďalší nábytok chráňte pred silnými slnečnými lúčmi. V čase, keď ich nebudete používať, ich zakryte ochrannou plachtou alebo presuňte do tieňa.
  • Záhradný nábytok chráňte aj pred ďalšími externými faktormi, ako je napríklad dážď alebo silný vietor. Najlepším riešením je spraviť mu miesto v altánku, kam ho každý večer alebo počas zlého počasia presuniete.
  • Jednotlivé kúsky nábytku aj doplnkov pravidelne čistite. Zabránite tak tomu, že sa nečistoty zažerú do materiálu a zničia jeho pekný vzhľad.
  • Záhradný nábytok pravidelne kontrolujte a zistite, či sa niekde nenachádzajú praskliny alebo iné nedokonalosti. Tie by sa mohli neskôr rozšíriť a spôsobiť škody, ktoré by sa nedali opraviť.

 

Starostlivosť o nábytok podľa materiálov

Starostlivosť o záhradný nábytok sa odlišuje v závislosti od materiálu, z ktorého je vyrobený:

Drevo

Drevený nábytok po dlhej zime vyčistite vodou zriedenou s jemným saponátom alebo špeciálnym čističom. Potom ho nechajte dobre vysušiť a skontrolujte, či je s ním všetko v poriadku.

Keď nenájdete žiadne praskliny ani iné problémy, nábytok pretrite kvalitným olejom, ktorý mu dodá hydratáciu a žiarivý vzhľad. Olej následne počas sezóny naneste ešte dva alebo trikrát.

Ratan

V prípade, že ste si kúpili pravý ratan, starostlivosť je rovnaká ako pri dreve. Ak ste však zainvestovali do umelého prevedenia, celý proces je oveľa jednoduchší. Materiál stačí len poriadne vyčistiť, a to buď handričkou, alebo vysokotlakovým čističom, a máte hotovo.

Nábytok nezabudnite ešte doplniť mäkkými vankúšmi, prehozmi a ďalším textilom, ktorý povýši úroveň komfortu o ďalšiu úroveň.

Kov

Kovový nábytok vyčistite a prezrite. Zistite, či ho počas zimy náhodou nezničili mrazy alebo iné externé faktory. 

V ďalšom kroku si pripravte farbu, ktorou zariadeniu dodáte nový nádych a zároveň ho ochránite pred koróziou. Ak by náhodou korózia materiál napadla, odstráňte ju mechanickým šmirgľovaním alebo zmesou octu a vody.

Plast

Nevyžaduje si takmer žiadnu starostlivosť. Po zime ho stačí len umyť handričkou alebo vysokotlakovým čističom a nechať vyschnúť.

Dávajte si však pozor. Plast je zo všetkých spomenutých materiálov najcitlivejší na slnečné lúče, preto ho pred nimi dobre chráňte.

 

Starostlivosť o textílie

Súčasťou záhradného vybavenia sú aj textílie vo forme vankúšov, závesov, plážových uterákov či záhradných obrusov. Starostlivosť o ne spravidla nie je náročná. V prvom rade zistite, či sa dajú prať v práčke. Ak áno, o problém máte postarané.

Keď sa na textile objaví škvrna, budete ju musieť odstrániť manuálne. Najlepšie mydlovou vodou a handričkou. Ak to nepomôže, prezrite si štítky a zistite, či na materiál môžete použiť aj agresívnejšie prostriedky.

Po opratí textílie nechajte dobre vysušiť a v prípade, že je to možné, ich ožehlite. Po umiestnení na nábytok ich chráňte pred dažďom, vlhkom a silným slnečným žiarením. Ideálne je vložiť ich po každom použití do záhradného boxu.