Vianočné obrusy, ktoré budú zdobiť vašu domácnosť: Aké si vybrať?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, akú výzdobu budete mať tento rok? Pri všetkom tom zhone a výbere dekorácií na stromček či do okna nezabudnite aj na nadčasové a štýlové obrusy. Tie perfektne doplnia ostatné prestieranie a zaistia, že štedrovečerná večera bude skutočne dokonalá. Aké obrusy budú moderné túto sezónu a čo by rozhodne nemalo chýbať vo vašom príbytku?

libby-penner-Fbfj9HezTh8-unsplash

Biela klasika, ktorá nikdy neomrzí

Biele obrusy sú nezameniteľnou klasikou, ktorou nepokazíte vôbec nič. Ich výhodou je univerzálne a celoročné použitie, jednoduchá kombinácia s inými farbami a nestarnúci dizajn. Na stôl ich môžete prestierať desiatky rokov bez toho, aby stratili svoj šmrnc. Nehovoriac o tom, že ich zladíte s každou vianočnou výzdobou.

Na druhej strane, biela niekedy pôsobí stroho a sterilne. Stôl preto nezabudnite doplniť rôznymi vianočnými dekoráciami, ako napríklad ikebanou, zeleným ihličím, štólou v odlišnej farbe, sviečkami, svietnikmi alebo lampiónmi.

 

Nadčasová a tradičná červená

Červená je farba, ktorá sa s Vianocami spája už dlhé roky. Do domácnosti prináša pokoj, dobrú náladu a harmóniu. Tým, že je pomerne výrazná, dokáže prilákať pohľady aj z diaľky. Zo stola sa tak stane dominanta, ktorú si všimne každý ako prvú.

S červenou sa najlepšie kombinuje zelená. Táto nestarnúca klasika je jednou z najpopulárnejších vôbec. Obľubujú ju domácnosti aj profesionálni dizajnéri, vďaka čomu sa s ňou často stretnete v nákupných centrách, rôznych inštitúciách a na ďalších verejných miestach.

Vianočné obrusy v červenej bývajú zvyčajne dekorované motívmi snehových vločiek, škriatkov či vianočných stromčekov. Perfektne tak podporujú sviatočnú atmosféru a efektívne bojujú proti monotónnosti.

 

Metalické odlesky lákajúce pohľady

Zlatá a strieborná sú každým rokom obľúbenejšie. Niet sa však ani čomu čudovať. Pôsobia honosne a draho, vďaka čomu celej výzdobe dodávajú šmrnc a eleganciu. Ich výhodou je tiež nadčasovosť a to, že sú menej tradičné ako napríklad kombinácia červenej a zelenej. Výzdoba je preto originálnejšia a zaujímavejšia.

Metalické odtiene môžete využiť nielen na stromčeku či v oknách, ale aj pri zdobení sviatočného stola. Základ predstavuje vianočný obrus so zlatými alebo striebornými detailmi, ktorý stačí doplniť o servítky v podobnom alebo rovnakom odtieni. Celok následne ešte zakončite taniermi, pohármi, príbormi a sviečkami, ktoré by mali byť skôr minimalistické, aby sa zbytočne s obrusom nebili.

Pamätajte, že strieborná a zlatá sú výrazné farby, ktoré vyzerajú dobre samé o sebe. Na stole ich preto nikdy navzájom nekombinujte. Ak by ste tak spravili, výsledok by mohol byť príliš chaotický a nepríjemný.

 

Hravé potlače a vzory

Vianoce sú o kombinovaní viacerých farieb a vzorov. Nebojte sa preto upustiť uzdu svojej fantázie a vybrať si servítky, behúne alebo obrusy s postavičkami ako Santa Claus, hviezdy, vločky, stromy či škriatkovia.

Vianočné obrusy s potlačou sú originálnym prvkom, ktorý sa bude krásne vynímať na každom stole. Ich výhodou je to, že sú výrazné. Nemusíte ich preto dopĺňať množstvom dekorácií, ako je to v prípade bielych, červených alebo ďalších jednofarebných prevedení.

Vzor, dizajn a celkové spracovanie obrusu si volíte sami podľa vašich preferencií. Na výber máte desiatky kúskov. Niektoré disponujú potlačami len po stranách, iné ich majú po celej ploche. Určite si tak prídete na svoje.