Akú veľkosť obrusu potrebujete?

Už ste si vybrali krásny nový obrus? S objednávkou sa neponáhľajte. Pridajte trochu racionality k emocionálnym faktorom nákupu: ako bude nový obrus zdobiť váš stôl? A bude ozdobený? Špecialisti na reštauračnú etiketu a dizajnéri vyberajú obrusy pre domácnosť, kaviarne a reštaurácie podľa troch hlavných kritérií: miesto, typ udalosti, veľkosť stola.

Aké sú rozdiely medzi obrusmi na raňajky a bankety

Boky dekoru stola, ktoré pekne padnú, sú hlavným ukazovateľom, ktorý sa používa pri výbere bytového textilu. Pri rôznych udalostiach je dĺžka voľných okrajov obrusu iná: čím grandióznejšia udalosť, tým viac látky okolo stola.

Optimálna dĺžka okrajov obrusu pre rôzne akcie, kaviarne a reštaurácie:

  • Raňajky / bistro, denný bar, pizzeria, cukráreň alebo detská kaviareň. Jedlo netrvá dlho, stôl je ozdobený obrúskami alebo pokrytý obrusom, ktorý visí cez okraj o 15-20 cm.
  • Rodinné stretnutia na verande alebo v altánku / kaviarni na otvorenej terase výškovej budovy. Sú potrebné lakonické obrusy s okrajom do 15 cm: nevytvárajú efekt plachty vo vetre.
  • Obed, večera / reštaurácia, hotelová hala. Klasická dĺžka voľných okrajov obrusu po obvode je 30-35 cm.
  • Banket, romantická večera alebo svadba. Dlhé okraje obrusu až po zem dodávajú stolom slávnostný vzhľad. Maxi formát je v móde: od podlahy látku delí 5-7 cm.
  • Pre rôzne scenáre jedla si vyberte 2-3 veľkosti obrusov: na raňajky, večere, recepcie.

Ako vypočítať veľkosť obrusu na stôl

Dekoratéri používajú najjednoduchšie vzorce: dĺžka/šírka stolovej dosky + dĺžka obvodovej hrany. Dôležité! Transformačná tabuľka, ktorá sa stáva dlhšou alebo širšou, vyžaduje dva samostatné výpočty: v štandardnom a rozloženom stave.

Okrúhly stôl. Vhodné sú okrúhle a hranaté obrusy. Je potrebné zmerať priemer dosky stola. K výslednému číslu pridajte dve dĺžky hrán.

Výpočet veľkosti obrusu na okrúhly stôl s priemerom 1 m:

  • raňajky, altánok, kaviareň, bistro: 100 cm + 2 x 15 cm = 130 cm;
  • domáca večera, reštaurácia: 100 cm + 2 x 30 cm = 160 cm;
  • banketový stôl: 100 cm + 2 x 45 cm = 190 cm.

Stôl je oválny, obdĺžnikový, štvorcový. Zmerajte dĺžku a šírku stolovej dosky. Pridajte 2 dĺžky hrán každej metriky. Príklad: obdĺžnikový stôl 75x120 cm Rozmery obrusu s okrajmi 30 cm: 135x180 cm.

V móde je kombinácia dvoch obrusov rôznych veľkostí alebo behúňa na obruse. Rozdiel rovnajúci sa 50 % dĺžky okrajov týchto dvoch produktov vyzerá dobre.

Možnosť banketu na podlahu a dlhšie. Štandardná výška stola je 75 cm.Pri svadbách a recepciách pripočítajte k odhadovaným parametrom šírku a dĺžku na každej hrane:

  • 75 cm - tkanina dosiahne podlahu;
  • 80 cm - slučka 5 cm po obvode.

Počítali si presné rozmery? Vyberte si z nových obrusov v rôznych farbách, hrubé bavlnené a teflónové, vzorované aj hladké. Nezabudnite na harmonickú kombináciu s obrúskami a behúňmi.