Prečo si vybrať umelý vianočný stromček?

Vianočný stromček je hlavným prvkom celej vianočnej výzdoby. Predstavuje dominantu, ktorá láka pohľady a do interiéru prináša pravú sviatočnú atmosféru. Tým, že je výrazný a všimne si ho skutočne každý, je dôležité vybrať si krásny majestátny kúsok. Máte pred sebou jeho nákup a neviete, či si zvoliť živý, alebo umelý? Pripravili sme si pre vás sedem dôvodov, prečo by mohol byť pre vás práve umelý tou najlepšou voľbou.

tessa-rampersad-5toRIWF2GUY-unsplash

Nižšia cena

Živý vianočný stromček je veľkou investíciou, ktorá dokáže spraviť dieru do nejedného rodinného rozpočtu. Ak chcete tieto sviatky ušetriť, poobzerajte sa po umelých prevedeniach. Tie sa predávajú vo viacerých cenových kategóriách, vďaka čomu budete mať istotu, že určite nájdete kúsok ako stvorený pre vás. 

Cena umelých stromčekov závisí od mnohých faktorov vrátane veľkosti a spôsobu spracovania. Platí však, že jednoduchšie a nižšie kúsky si zaobstaráte aj za pár desiatok eur. Klasické vás zas vyjdú od niekoľkých desiatok až po zopár stoviek eur.

Dlhá trvácnosť

Umelé vianočné stromčeky vám vydržia dlhé roky. Ak do nich teda zainvestujete aj vyššiu sumu, nemusíte sa báť, že tak budete robiť každý jeden rok. 

To, koľko stromček vydrží, sa odvíja od kvality spracovania, spôsobu manipulácie a skladovania, prostredia, kde sa bude nachádzať počas Vianoc, a podobne. Vo všeobecnosti sa ale dá povedať, že umelé vianočné stromčeky vám budú príbytok skrášľovať od 8 do 20 rokov.

Plusom umelého stromčeka je tiež to, že má menší dopad na životné prostredie. Roky totižto budete používať ten istý výrobok.

 

Nadčasový dizajn

Technológia na výrobu umelých stromčekov sa každým rokom zlepšuje. Najnovšie modely sú preto takmer na nerozoznanie od živých. Po kúpe vás potešia hustým ihličím a dlhými vetvičkami, na ktoré zavesíte všetky vianočné dekorácie.

Celkový dizajn umelých stromčekov ovplyvňuje to, aký druh si zvolíte:

  • Borovica – známa je širokými vetvičkami a dlhým borovicovým ihličím. Vyzerá preto mohutne, husto a majestátne.
  • Smrek – má prirodzene nerovnomerné rozloženie vetvičiek, vďaka čomu je zaujímavý a originálny.
  • Jedľa – poteší dlhými hustými vetvičkami, ktoré zaisťujú, že stromček je elegantný, nadýchaný a hustý.

Jednoduchá údržba

Živý stromček neustále opadáva. Na zemi sa preto nachádza veľa ihličia, ktoré sa následne roznáša do iných miestností. Ak nemáte čas na upratovanie, alebo si chcete užiť Vianoce bez neustáleho vysávania, vyberte si umelý typ. Z toho síce môže ihličie raz za čas spadnúť, no jeho množstvo je minimálne.

Bezproblémová manipulácia

Umelý vianočný stromček je ľahký a kompaktný. Manipulácia s ním je tak bezproblémová. Po kúpe ho dostanete zabalený v krabici, ktorú len vložíte do auta a preveziete domov, kde ho v sekunde zložíte a ozdobíte.

Okrem toho netreba zabúdať ani na jednoduché skladovanie. Stromček po použití vložíte späť do krabice a umiestnite napríklad do pivnice alebo komory.

 

Široká ponuka

Ponuka umelých stromčekov je skutočne široká. Vyberáte si podľa:

  • Rozmerov – stromčeky nájdete v niekoľkých veľkostiach. Spravidla sú k dispozícii malé prevedenia od 60 do 110 cm ideálne na dekorovanie rôznych častí domácnosti. Následne si vyberáte stredne veľké stromčeky od 120 do 150 cm a veľké stromčeky (štandardná veľkosť) od 180 do 220 cm. V niektorých prípadoch sa stretnete aj s extra veľkými stromčekmi nad 230 cm, ktoré však nie sú určené do bežných domácností.
  • Farebného prevedenia – zelená je klasika, no ak by vás omrzela, zvoliť si viete aj biele, strieborné, ružové či zasnežené prevedenia.
  • Druhu stromu – ako sme už spomenuli, na trhu sú viaceré druhy stromov, ktoré môžu umelé imitovať.

Možnosť úpravy stromčeka

Máte doma malé deti? V tom prípade určite oceníte možnosť úpravy vetvičiek. Tie viete vytočiť tak, aby smerovali hore a drobci na ne nedosiahli. Vyhnete sa tak rôznym rizikám, ako napríklad pádu stromčeka.