Jar na balkóne a terase: Vytvorte si príjemnú oázu oddychu

Pekných slnečných dní je čoraz viac a vy máte chuť stráviť ich celé vonku? Zariaďte si svoj balkón alebo terasu štýlovým nábytkom a vytvorte si príjemnú oázu ako stvorenú na oddych a relax. Ak neviete, ako na to, inšpirujte sa niekoľkými našimi tipmi.

dekorstudio_blog_zahradny_nabytok_na_terase

Ako prvé myslite na sedenie

Ak si chcete na balkóne užiť relax, jeho zariaďovanie začnite výberom pohodlného sedenia. K dispozícii je hneď niekoľko riešení:

  • Stoličky – praktické a kompaktné sedenie, ktoré zmestíte aj na menší balkón. Ideálne je doplniť ho vyšším stolom, za ktorým budete môcť jesť pokrmy alebo pracovať. Ak sa vám zdá, že stoličky nie sú príliš komfortné, umiestnite na ich sedadlo mäkké podušky a vankúše.
  • Kreslá – komfortnejšia alternatíva ako stoličky. Pamätajte ale, že sú masívnejšie, preto nemusia byť vhodné na menšie balkóny a terasy. Spolu s klasickými sú na trhu k dispozícii aj závesné prevedenia.
  • Sedačky – poskytujú skvelé miesto na oddych. Najlepšie vyzerajú skombinované s konferenčným stolom, no keď naň nemáte priestor, môžete staviť aj na menší príručný. Ak by bola sedačka malá a nemohli by ste na ňu usadiť všetkých svojich blízkych, pridajte k nej zopár kresiel alebo stoličiek.
  • Hojdačky – výborne sa vynímajú na veľkých terasách. Zvyčajne sú doplnkovým, nie hlavným sedením.

 

Pohodlie podporí správne zvolený textil

Textil je kľúčom k vytvoreniu útulného balkóna alebo terasy, na ktorej strávite celé leto. Základ tvorí mäkký kusový koberec, ktorý môžete položiť vedľa pohovky, kresla alebo iného sedenia. Prípadne stavte na celoplošný model, ktorým zakryjete celú podlahu.

Koberce na terasu a balkón prinesú príjemnú domácu atmosféru a počas chladnejších večerov udržia vaše nohy v teple. Zaujímavé a prepracované kúsky tiež prilákajú pozornosť a podčiarknu štýlový vzhľad priestoru.

Kobercami to však ani zďaleka nekončí. Na balkón a terasu sa hodí aj ďalší textil vo forme vankúšov, prehozov a dek. Dokonca, ak máte viac miesta a chcete ho rozdeliť, pokojne na to použite vzdušné závesy.

O atmosféru sa postarajú štýlové dekorácie

Aký by to bol balkón, ak by ste ho neozdobili peknými dekoráciami? Ich výber je čisto na vás. Dobrým riešením je však siahnuť po kúskoch s praktickými funkciami, ktoré vám pomôžu využiť priestor na maximum. Perfektné sú napríklad kvetináče, rôzne nádobky, stojany alebo slnečníky.

Samostatnou kategóriou doplnkov sú rastliny a kvety. Tie na balkóne nesmú chýbať. Spájajú vás s okolitou prírodou a dokážu podporiť príjemnú atmosféru. S rastlinami sa nebojte experimentovať. Niektoré zaveste, iné položte na zem alebo stôl.

Nezabúdajte ani na osvetlenie

Aby ste balkón a terasu mohli využívať aj po tom, ako zapadne slnko, vyberte do nej pekné osvetlenie. Centrálne vyriešte minimalistickým bodovým osvetlením alebo prepracovaným lustrom. Doplnkové zas môže mať formu stojacich alebo stolných lámp či farebnej svetelnej reťaze.

 

Na čo si pri zariaďovaní balkónu a terasy treba dať pozor?

Pri zariaďovaní balkónu a terasy si dávajte pozor najmä na tieto detaily:

  • S doplnkami to vo všeobecnosti zbytočne nepreháňajte, aby balkón alebo terasa nevyzerali príliš preplnene. Namiesto niekoľkých menších kúskov zvoľte radšej dva či tri väčšie.
  • Na balkóne a terase sa držte podobných pravidiel spojených so zariaďovaním ako v interiéri. To znamená nekombinujte veľa rôznych farieb alebo materiálov. Výsledok bude pôsobiť chaoticky a nepríjemne.

Zariadenie nakupujte od overených výrobcov a značiek. Tí vám zaistia, že produkty odolajú aj vyšším teplotám, silnému slnečnému žiareniu či iným externým faktorom.